PAÜ, Yürütücüsü Olduğu Yerli Tohum Projesinin Değerlendirme Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

16.07.2021

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’nin biyoteknolojik ıslah projelerinin yürütücülüğünü yaptığı T. C. Tarım ve Orman Bakanlığının müşterisi olduğu ve TÜBİTAK tarafından Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (1007 KAMAG) kapsamında desteklenen Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat veya Çeşitli Geliştirme Projesi’nin 5. Geliştirme Raporu Hakem İzleme Toplantısı 12-13 Temmuz 2021 tarihlerinde PAÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Kutluhan, “Üniversite olarak, ülke tarımı için stratejik önemi olan türlerin modern teknikler ile ıslah edilmeleri, tohumlukların genetik saflıklarının korunması ve Türk ekonomisine kazandırılması çalışmalarına katkı vermekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırma ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’in himayelerinde, yürütücülüğünü; Pamukkale Üniversitesi, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile Nadide Tohumculuk, MTN Tohumculuk ve Ziya Organik Firmalarının üstlendiği Kışlık Sebze Yetiştiriciliğinde Hat veya Çeşit Geliştirme Projesi 5. Gelişme Raporu Hakem İzleme Toplantısı PAÜ’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda elde edilen veriler değerlendirildi. Islah çalışmalarında geliştirilen çeşit adaylarının nasıl değerlendirileceği ve yürütülen projelerin geleceği ile ilgili yol haritalarının oluşturulması için fikir alışverişinde bulunuldu.

PAÜ Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’ın yanı sıra TAGEM Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Gökhan Kızılcı, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü (Yalova)’ünden proje koordinatörü Dr. Gülay Beşirli, PAÜ adına proje yürütücülüğü görevini üstlenen PAÜ Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) ekibi olarak Prof. Dr. Ali Ramazan Alan ve Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ile projede yer alan üniversiteler ve Araştırma Enstitülerinden araştırmacılar katıldı.

Türkiye ekonomisi için, istihdam, beslenme, sanayiye ham madde temini ve milli gelir gibi konularda son derece büyük önem arz eden tarım sektöründe, kışlık tarım ürünlerinde karşılaşılan sorunlara bilimsel yöntemlerle çözüm önerileri getirmek, Türk tohumculuğunun modern teknoloji ve tekniklerle gelişimine katkı vermek, bu ürünlerde sürdürülebilir verimliliği arttırmak adına yürütülen bu proje, soğan, havuç, kırmızı lahana ve brokoli gibi çeşitli türlerde elde edilen başarılı sonuçlarla devam ediyor.

Rektör Kutluhan: “PAÜ olarak tohumculuk alanında Ar-Ge odaklı projelere büyük önem veriyoruz”

Çalışmalardan elde edilen sonuçların değerlendirildiği toplantıların beşincisine katılan PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, tarıma karşı ilgili bir yönetim anlayışı benimsediklerini hatırlatırken, göreve geldiklerinde ilk ziyaretlerden birini PAÜ BİYOM’a yaptıklarını ve orada yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldıklarını söyledi. Şehir-Üniversite bütünlüğünün en güzel örneklerden biri olarak, Serinhisar ilçesi için önemli bir milli gelir, kültür ve istihdam kaynağı olan nohut tohumunun genetiğinin korunması ve ıslah çalışmalarına PAÜ olarak öncülük yaptıklarını hatırlattı. Tohum ıslahı çalışmaları konusunda PAÜ BİYOM’da başarılı çalışmalar yürütüldüğünün altını çizen Rektör Prof. Dr. Kutluhan, tarıma verdikleri önemin bir başka göstergesi olarak Ziraat Fakültesi’nin Denizli’ye kazandırıldığını, en kısa sürede eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerine fakülte bünyesinde devam edeceklerini sözlerine ekledi. Tarımın Türkiye ekonomisi için önemine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Tarımsal üretimde kendi kendine yetebilmek ve ülkemize ait yüksek verimli tohum türlerini yetiştirmek son derece önemlidir. Pamukkale Üniversitesi kurulduğu 1992 yılından bugüne Denizli ve Türkiye’nin sorunları ve ihtiyaçları konusuna hassasiyetle yaklaşmış; bu sorunlara ve ihtiyaçlara bilimsel ve teknolojik çözümler üretmeyi gelenek haline getirmiştir. 2010 yılında Kurucu Müdür Prof. Dr. Fevziye Çelebi Toprak ve Prof. Dr. Ali Ramazan Alan koordinatörlüğünde Türk tohumculuğunun modern teknolojilerle geliştirilmesine olanak sağlayacak çalışmaları gerçekleştirebilmek için PAÜ BİYOM kurulmuştur. PAÜ BİYOM Türkiye’de tarımsal üretimde sürdürülebilir verimliliğin sağlanabilmesi için inovatif biyoteknolojik Ar-Ge çalışmalarının gerçekleştirileceği bir mükemmeliyet merkezi olma misyonunu üstlenmiştir. Proje kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarda elde edilen başarılı sonuçlar, şahsım ve Üniversitemizi son derece memnun etmektedir. Üniversitemizin böyle bir projede yürütücü kurumlar arasında yer alması bizler için bir gurur vesilesidir. PAÜ olarak tohumculuk alanında Ar-Ge odaklı projelere büyük önem veriyoruz. Bu projeden elde edilecek sonuçların ülkemiz tohumculuk ve tarım sektörü için hayırlara vesile olmasını diliyor; projede yer alan ve toplantıya katılan paydaşlara teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

İki gün süren ve yüz yüze gerçekleştirilen proje toplantısında proje hakemleri PAÜ BİYOM grubu tarafından üretilen tohumların T. C. Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığı Türk çiftçimize ulaştırılmasının önemini vurguladılar.

İlgili Haberler