PAÜ’nün “Alatay-Ev” Aracı Birinci Oldu

13.08.2016

TÜBİTAK’ın 12. sini düzenlediği Alternatif Enerjili Elektrikli Araç Yarışmasına katılan Pamukkale Üniversitesi, ALATAY-EV adını verdikleri araç ile birinciliği elde etti.

Pamukkale Üniversitesi’nin ilk kez katıldığı yarışma 1-7 Ağustos tarihleri arasında Kocaeli Körfez Pistinde yapıldı. Pamukkale Üniversitesi ATAY (20) takımı, Electromobile 2016 kategorisinde ALATAY-EV aracı ile “Yerli Ürün Teşvik” kategorisinde, araçtaki altı yerli ürün bileşeninden beşini kendisi tasarlayarak birincilik ödülü elde etti ve büyük bir başarıya imza attı.

Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu danışmanlığında oluşturulan proje takımında, danışman yardımcılıklarını Yrd. Doç. Dr. Selami Kesler, Yrd. Doç. Dr. Erkan Öztürk ve Yrd. Doç. Dr. Özer Can üstlendi. Takım kaptanı Erkan Karakaş liderliğinde farklı disiplinlerden oluşan 25'e yakın mühendis ve mühendis adayı, proje ekibinde yer aldı.

Pamukkale Üniversitesi’nin elektrikli araç konusundaki araştırmalara dahil olduğunu belirten Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Selim Köroğlu, “Günümüzde fosil yakıt kaynaklarının azalması, enerji talebinin artması ve küresel ısınma gibi çevresel faktörlerin de etkisiyle alternatif enerji kaynaklarına ve var olan enerji kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasına olan talep artmıştır. Bilindiği üzere, enerji tüketiminin en yoğun olduğu sahalardan birisi de, ulaşım sektörüdür. Bu sektörde yoğun bir şekilde fosil yakıtlara dayalı enerji tüketimi söz konusudur. Son yıllarda, sektördeki fosil yakıt bağımlılığının giderilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması noktasında hibrid veya tümü elektrikli araçların geliştirilmesine yönelik faaliyetler her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde de konvansiyonel araç üretimi konusunda kaçırılan fırsatın elektrikli araçlarda da kaçırılmaması için konuya oldukça yoğun bir ilgi var. Biz de bu yönde araştırmalar yapıyoruz. Güçlü bir proje ekibi ile çalışmalarımızı tamamladık. İlk kez katıldığımız yarışmada araçtaki altı yerli ürün bileşeninden beşini biz tasarladık ve birincilik ödülünü elde ettik” dedi.

İlgili Haberler